CETOP Approved Education Centre: ook voor pneumatiek (copy)

Projecten

CETOP Approved Education Centre, ook voor pneumatiek

FEDA maakt zich al vele jaren sterk om de technische opleidingen in Nederland op een hoger niveau te brengen. Dat gebeurt op meerdere fronten, zowel in de industrie als in het onderwijs. Eind 2017 werd op initiatief van FEDA een start gemaakt met het opzetten van een CETOP-certificatietraject voor hydrauliek- en pneumatiekopleidingen in Nederland.

FEDA is in 2019 gestart met de CETOP-erkenning van opleidingscentra in Nederland en heeft dit inmiddels ondergebracht in een aparte stichting FEDAcademie. Deze erkenning houdt in dat FEDAcademie op basis van een CETOP-audit vaststelt dat de opleidingen, cursussen en trainingen die door het opleidingscentrum worden aangeboden en verzorgd, voldoen aan de aanbevelingen en het niveau van een CETOP Level (1, 2 of 3).

De eerste hydrauliek audit werd in 2019 uitgevoerd bij de ‘Drive & Control Academy’ van Bosch Rexroth in Boxtel. 

Over CETOP

CETOP (Comité Européen des Transmissions Oléohydrauliques et Pneumatiques) is de overkoepelende brancheorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek in Europa. CETOP beoordeelt onafhankelijk trainingen en opleidingen. 

Ook pneumatiek laat zich certificeren

In het artikel Een leven lang leren bij FEDAcademie schreven we al dat we de komende tijd – na corona – ook audits bij pneumatiekopleiders als SMC en Festo op de planning hebben staan. Ook andere opleiders op het gebied van hydrauliek en pneumatiek worden als het mogelijk is dit jaar nog geaudit.

“Er is veel behoefte aan certificering binnen de pneumatiek sector. Daarvoor wordt nu het een en ander voorbereid en ontwikkeld,” vertelt Rob van den Brink. De audit zelf is vergelijkbaar met die voor hydrauliek: is de opleider voldoende ingericht om de opleiding te geven? Wordt er voldaan aan de voorwaarden die gesteld worden aan het opleidingsmateriaal en de inhoudelijke CETOP-eisen? Onze FEDAcademie-auditors bereiden zich op dit moment inhoudelijk voor om dit jaar ook pneumatiekbedrijven te auditen.

CETOP stelt naast de inhoud vooral veel waarde aan het praktijkgedeelte van de opleiding. Dit moet uiteraard in lijn zijn met de eisen die door de CETOP zijn opgesteld. Eenmaal CETOP-gecertificeerd heeft deze beoordeling Europa-breed zijn waarde. Er zijn landelijke verschillen, maar die zijn minimaal. 

Op dit moment ligt de focus op het auditen van onderwijsaanbieders, en er wordt ook aan gewerkt om examens af te nemen op persoonsniveau. Waarmee ook een persoonscertificering tot de mogelijkheden gaat behoren. Een mooie volgende stap!


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 955
  • CETOP Approved Education Centre: ook voor pneumatiek (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 918
  • CETOP Approved Education Centre: ook voor pneumatiek (copy)

    Volgend artikel

WEBSHOP

Check onze webshop en bestel daar de Technische Leergangen, Rode Boekjes in meerdere talen & onze techniekboxen.

PROJECTEN

Benieuwd naar de laatste info over onze projecten? Bekijk dan de FEDA projectensite. 

Nieuws

Nog niet uitgelezen? Bekijk hier het
laatste nieuws op onze website. 

ADRES

Bezoekadres
Reitseplein 1, 5037 AA  Tilburg
Postadres
Postbus 4076, 5004 JB  Tilburg

CONTACT

Tel 013 – 59 44  158
Mail info@feda.nl