Een leven lang leren bij FEDAcademie (copy)

Bestuur

Een leven lang leren bij FEDAcademie

Initiatieven ontwikkelen is mooi, maar het moet wel overzichtelijk blijven. Daarom heeft FEDA een drietal goedlopende initiatieven die met ‘leren’ te maken hebben, opgenomen in een aparte stichting: FEDAcademie. Het gaat om de serie Technische Leergangen, het uitvoeren van CETOP audits en de cursussen ‘Veilig werken met Hydrauliek’ en ‘Slangassemblage’. Twee bestuursleden houden de bijbehorende – zeer enthousiaste – werkgroepen draaiende en zoeken nog nieuwe bestuursleden om hen hierin te ondersteunen.

‘Een leven lang leren’ is een thema dat al langer de aandacht van FEDA heeft. En terecht. In een wereld waar technische ontwikkelingen snel gaan is ‘leren’ noodzakelijk om bij te blijven. De FEDAcademie biedt hiervoor alle mogelijkheden. 

Technische Leergangen

Ten eerste middels een serie technische leergangen die met het uitkomen van de nieuwste editie ‘Askoppelingen’ uit twaalf delen bestaat. Deze boeken beschrijven een breed scala aan onderwerpen variërend van pneumatiek en elektromotoren tot compressoren en verschillende soorten hydrauliek. Alle boeken zijn geschreven op MBO-niveau en worden niet alleen in het onderwijs toegepast. Ook medewerkers van bedrijven gebruiken de boeken om hun kennis op te frissen of juist bij te spijkeren. Marc Vissers leidt samen met Arjan Coppens de FEDAcademie en geeft aan: “Verder wordt op dit moment gewerkt aan een tweetal boeken over respectievleijk motion control (PLC’s) en condition monitoring. Deze zijn een meerwaarde, vandaar dat we het tempo hoog houden!”

In de nabije toekomst zullen deze boeken nog makkelijker te vinden zijn op een nieuw ingerichte website van FEDAcademie. Een korte beschrijving van de inhoud, een impressie, de prijs en uiteraard een link om te bestellen maken het binnenhalen van objectieve, up-to-date informatie bijzonder eenvoudig.

CETOP

Binnen het thema CETOP – de Europese overkoepelende brancheorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek – coördineert FEDAcademie de CETOP audits in Nederland. Deze audits dienen om verschillende opleidingen binnen zowel onderwijsinstituten als het bedrijfsleven te beoordelen en – indien positief bevonden – CETOP te certificeren. 

Deze audits werden voor het eerst in 2019 gehouden en hadden toen vooral betrekking op hydrauliekbedrijven. Voor de komende tijd – na corona – staan ook audits bij pneumatiekbedrijven als SMC en Festo op de planning. De audits zijn 100% onafhankelijk en worden altijd door twee mensen gedaan; soms loopt er nog een derde persoon mee om te leren. Verder bouwt de werkgroep haar activiteiten inmiddels uit met examens voor persoonscertificeringen. Vissers: “Dit doen we in kleine, behapbare stappen om zo de kwaliteit optimaal te kunnen bewaken.”

Cursussen

Tot slot zijn de cursussen ‘Veilig werken met Hydrauliek’ en ‘Slangassemblage’ onverminderd populair. Het bestuur van FEDAcademie werkt in dit kader samen met een grote werkgroep waarin enthousiaste mensen van acht bedrijven hebben plaats genomen. Ook in tijden van corona wordt er overleg gepleegd om trainingen en opleidingen verder te verbeteren en te promoten. 

Certificeringen

Tevens worden op dit moment de mogelijkheden besproken om bedrijven te certificeren op het thema ‘slangassemblage’. Uiteraard is dit een lang traject waar veel juridische zaken aan de orde komen. Vissers: “Dit willen we dus zeer zorgvuldig doorlopen om tot een degelijke, rechtsgeldige en zinvolle certificering te komen. 

Join us!

Je ziet het: de dynamiek van FEDAcademie is groot en daarom kunnen we ook nog wel wat extra hulp gebruiken in de vorm van nieuwe bestuursleden. Wie enthousiast is (geworden) over de verschillende thema’s, kan zich melden bij het secretariaat van FEDAcademie. We maken je graag snel wegwijs in onze dynamische omgeving.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 955
  • Een leven lang leren bij FEDAcademie (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 918
  • Een leven lang leren bij FEDAcademie (copy)

    Volgend artikel

WEBSHOP

Check onze webshop en bestel daar de Technische Leergangen, Rode Boekjes in meerdere talen & onze techniekboxen.

PROJECTEN

Benieuwd naar de laatste info over onze projecten? Bekijk dan de FEDA projectensite. 

Nieuws

Nog niet uitgelezen? Bekijk hier het
laatste nieuws op onze website. 

ADRES

Bezoekadres
Reitseplein 1, 5037 AA  Tilburg
Postadres
Postbus 4076, 5004 JB  Tilburg

CONTACT

Tel 013 – 59 44  158
Mail info@feda.nl