FEDA Business Intelligence Update (copy)

Projecten

FEDA Business Intelligence update: Na grote dalingen snel herstel verwacht

Omdat de Nederlands economie in goede conditie verkeerde voor de coronacrisis verwacht Oxford Economics een snel herstel in 2021 met groei van het bbp van 4,3%, na een daling van 3,6% in 2020. De belangrijkste drijfveren van deze voorspelling leggen we uit in dit artikel en zijn ook terug te vinden in het FEDA BI Portal.

Consumentenbestedingen zullen crashen in H1

Social distancing maatregelen zorgen ervoor dat de consumentenbestedingen in H1 instorten. We verwachten een snel herstel wanneer de maatregelen zijn opgeheven omdat sommige consumptie slechts vertraagd zal zijn. We zien dit jaar de particuliere consumptie met 4% krimpen, maar dan terug kaatsten met een groei van 3,7% in 2021. 

Export gaat snel dalen

Met de verstoring van wereldwijde toeleveringsketens en gedeeltelijke productiestops in Duitsland en Italië, dreigt de Nederlandse export te dalen. Dienstenexport wordt ook beïnvloed doordat het toerisme tot stilstand komt. We zien de export dit jaar met 5,7% inzakken en daarna terug groeien met een sterke 4,6% in 2021.

 

Grote klap voor vaste investeringen

Na een uitzonderlijk sterk 2019 lijkt onvermijdelijk dat de kapitaaluitgaven zullen lijden onder de scherpe verslechtering van het sentiment, toename van onzekerheid en de mogelijke schade die deze crisis de zakelijke sector zal toebrengen. De investeringen zullen dit jaar naar verwachting met 4,1% dalen alvorens uit te breiden met 5,4% in 2021.

 

Fiscaal en monetair beleid

Na drie jaar aanzienlijke overschotten, zal de overheidsbegroting een tekort betreffen van ten minste 3,8% van het BBP dit jaar. Wij verwachten dat automatische stabilisatoren een sterke positieve impact zullen hebben dit jaar en dat daarnaast de discretionaire versoepeling een hoge toename in werkloosheid en faillissementen zal voorkomen. 

 

Samenvattend

Het ongekende karakter van de crisis betekent dat de neerwaartse risico’s voor dit jaar hoog blijven. Door voorspelde toename in activiteit later dit jaar en ondersteund door fiscale en monetaire stimulansen wordt snel herstel verwacht in 2021. 

 

Ideeën, vragen of opmerkingen? Ilse hoort het graag! Mail naar businessintelligence@feda.nl of neem contact op met Renate Snijder via info@feda.nl.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 955
  • FEDA Business Intelligence Update (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.feda.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 918
  • FEDA Business Intelligence Update (copy)

    Volgend artikel

WEBSHOP

Check onze webshop en bestel daar de Technische Leergangen, Rode Boekjes in meerdere talen & onze techniekboxen.

PROJECTEN

Benieuwd naar de laatste info over onze projecten? Bekijk dan de FEDA projectensite. 

Nieuws

Nog niet uitgelezen? Bekijk hier het
laatste nieuws op onze website. 

ADRES

Bezoekadres
Reitseplein 1, 5037 AA  Tilburg
Postadres
Postbus 4076, 5004 JB  Tilburg

CONTACT

Tel 013 – 59 44  158
Mail info@feda.nl